Kā droši lietot ēteriskās eļļas?

Lai gan lielākā daļa ēterisko eļļu parasti ir drošas un rada minimālu risku, ja tās tiek pareizi lietotas, tāpat ir ļoti svarīgi ievērot piesardzību. Sāksim ar to, ka mēs neiesakām iekšķīgi lietot ēteriskās eļļas uz savu prātu, bet gan konsultēties ar sev uzticamu aromterapeitu, kas patiešām zina, ko dara un iesaka. Ņem vērā tālāk minētos ieteikumus, lai nodrošinātu drošu un apzinātu lietošanu.

Nelieto uz bojātas ādas

Ir svarīgi apzināties, ka ievainotai vai iekaisušai ādai ir palielināta spēja absorbēt eļļu, kas var izraisīt nevēlamas ādas reakcijas. Ir ļoti svarīgi pilnībā izvairīties no neatšķaidītu eļļu lietošanas, jo tās var radīt ievērojamu kairinājumu, ja tās tiek lietotas uz bojātas ādas.

Ņem vērā vecuma faktoru

Ļoti jauniem un gados vecākiem cilvēkiem ir paaugstināta jutība, kas prasa lielāku atšķaidīšanas iespējamību. Ir ļoti svarīgi pilnībā izvairīties no noteiktām eļļām, piemēram, bērza, jo tajā ir metilsalicilāts. Pat nelielos daudzumos šī eļļa var izraisīt nopietnas problēmas bērniem vecumā līdz 6 gadiem. Pirms ēterisko eļļu uzklāšanas mazulim, vienmēr konsultējies ar aromterapeitu vai ārstu un izmanto ēteriskās eļļas, kas atšķaidītas (1%) maisījumā ar bāzes eļļu.

Atceries, ka ēterisko eļļu uzglabāšana ir svarīga

Ņemot vērā ēterisko eļļu augsto koncentrāciju, nepareiza lietošana vai devas var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Uzglabā ēteriskās eļļas tāpat kā jebkuru citu potenciāli bīstamu vielu, nodrošinot, ka tās nav viegli pieejamas mazajām rociņām (bērniem). Ja mājās ir mazi bērni, ieteicams glabāt tās neredzamā un nepieejamā vietā. 

Izvairies no pārmērīgas lietošanas

Ja mēs runājam par ēteriskajām eļļām, vairumā gadījumu MAZĀK IR VAIRĀK. Pat ar atšķaidīšanu pārmērīga vai bieža ēteriskās eļļas lietošana var izraisīt nevēlamas reakcijas neatkarīgi no tā, vai Tev ir alerģija vai paaugstināta jutība pret tām.

Atceramies arī par to, ka ēteriskās eļļas ir toksiskas mājdzīvniekiem, tādēļ esiet uzmanīgi arī ar difūzeriem, jo to molekulas krīt zemē un nosēžas arī uz dzīvnieku kažoka, kas rada iespēju dzīvniekam tās norīt. 

Kontrindikācijas

Zemāk minētas tikai biežāk lietotās eļļas un situācijas, kad ar tām jābūt piesardzīgam.

Kontracepciju līdzekļu lietošana - ģerānija, vitex.

Līdz dzimumnobriešanas periodam nevajadzētu bez speciālista konsultācijas lietot - anīss, ģerānija, raudene, jasmīns, ylang ylang, izops, kardamons,ciprese, melisa, kadiķis, piparmētra, neroli, roze, sandals, timiāns, salvija, vīraks un mirre.

Sirds un asinsvadu slimniekiem - pēc miokarda infarkta un ar stenokardiju - priede un dižegle, baziliks, ciprese. Hipertonija - baziliks, kadiķis un piparmētra, muskatsalvija, ciprese, lemongrass, muskatrieksts, rozmarīns, timiāns, izops. Hipotonija - ylang ylang, melisa, citrons, tējas koks, majorāns. 

Nieru slimības - nefrīts, pielonefrīts - kadiķis, timiāns, eikalipts, opoponakss, melnie pipari, pētersīļa sēklas un laksti, priede.

Kuņģa čūla - kanēlis, krustnagliņa, oregano, pētersīļa sēklas, ravensāra.

Bezmiegs - piparmētra, baziliks, citronverbēna, rozmarīns.

Epilepsija un krampji - baziliks, rozmarīns, timiāns, salvija, anīss, kampars, fenhelis, izops, vērmele.

Joda un dzelzs preparātu lietošanas laikā - lavanda.

Hipotiroze - kaķumētra, fenhelis.

Hemorāģija - tonka pupiņas, kumarīnus saturošas eļļas.

Prostatas audzēji - priede, timiāns, angelika, rožu ģerānija, izops, baziliks.

Sieviešu līnijas audzēji - angelika, salvija, muskatsalvija, ciprese, fenhelis, apinis, ravensara, kumins, koriandra sēklas un laksti, blue tansy, kajaputs.

Sievietēm ar hiperandrogēniju - njauli.

PMS izvairīties, ja ir hiperfulikoloze - angelika, anīsa sēklas, salvija, fenhelis. 

Astma - majorāns, muskatrieksts, priede, rozmarīns, rožukoks, tējaskoks, timiāns, vetīvers, ylang ylang, oregano, pelašķis.

Cukura diabēts - eikalipts globulus, kadiķa ogas, ģerānija, fenhelis, apelsīns, lavanda, inula, salvija, piparmētra - paaugstina cukura līmeni asinīs. Kampara rozmarīns, ķiploks, globulus eikalipts, - pazemina cukura līmeni asinīs. 

Homeopātija - vācu kumelīte, eikalipts globulus, piparmētra, visas kampara grupas eļļas.

Kopā ar alkoholu nedrīkst lietot - muskatsalvija, muskatrieksts.

Pirms UV staru un saules ekspozīcijas apmēram 3h - kuarīnu un furokumarīnus saturošas eļļas, samtene, bergamots, angelika, asinszāle, laims. 

 

Katrs cilvēks ir unikāls un arī ēterisko eļļu lietošana ir individuāla. Lai uzzinātu vairāk par to, kādu ēterisko eļļu drīksti vai nedrīksti izmantot ikdienā, sazinies ar aromterapeiti Samantu, rakstot uz e-pastu: adorartecosmetics@gmail.com. 

 

Atpakaļ uz emuāru